Warning: A non-numeric value encountered in /home/capoeir5/domains/capoeirastockholm.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5560

Vad är Capoeira Angola?

Capoeira Angola är en traditionell brasiliansk konstform som består av dans, kampsport, akrobatik, musik, kultur, balans, stil, styrka, koordination och kondition.

Capoeira Angola dök upp på 1600-talet med ankomsten av afrikanska slavar till Brasilien, speciellt från regionerna Kongo och Angola, genom den portugisiska kolonisationen. Mycket kunskap om Capoeirans ursprung har förlorats på grund av förstörelsen av arkiv och dokument då landets regerande styren inte ha velat att de afrikanska slavarna skulle vara en del av Brasiliens officiella historia.

Ett flertal antropologer har utvecklat olika teorier om Capoeirans ursprung. Den mest vedertagna teorin är att Capoeira Angola härstammar från en afrikansk ritual kallad N’golo. I N’golo går två afrikanska krigare upp i kamp mot varandra, de representerar kampen mellan två zebror, segraren vinner rätten att välja en jungfru till att bli sin framtida brud. Många av rörelserna i capoeiran är inspirerade av olika djur som har tolkats och integrerats i Capoeiraspelet.

Slavarna utövade och tränade Capoeira i senzalas, små hyddor gjorda av palmträd, som var belägna inuti de haciendas, gårdar, där slavarna slet. De använde Capoeira som ett instrument för att kämpa för sin frihet, genom att göra uppror mot sina förtryckare. De flydde till djungeln och med årens gång skapades små illegala samhällen (quilombos) där slavarna slutligen nådde sin andliga frihet. Capoeira Angola fortsatte att utvecklas som en blandning av konst, dans, slagsmål, kultur, fostran, bildning och som en filosofi och ett sätt att leva.

Många år senare, med avskaffandet av slaveriet och erkännande av Capoeira som en av Brasiliens nationalsporter, började Capoeira undervisas vid formella akademier. Den första personen att bilda en grupp inom stilen Capoeira Angola och därigenom bevara traditionerna inom Capoeira, var Joaquim Vicente Ferreira Pastinha, mer känd som Mestre Pastinha. Vid samma tid, verkade en annan stor karaktär inom Capoeira, vid namn Manuel Dos Reis Machado, även känd som Mestre Bimba. Han inkorporerade rörelser från andra orientaliska kampsporter och skapade Luta Regional Baiana, även känd som Capoeira Regional. Tack vare dessa rörelser, har Capoeira expanderat och finns nu över hela världen.